onsdag den 30. oktober 2013

Darjeeling

I dag har jeg drukket Darjeeling på brev fra Perchs.

Navnet stammer fra theens produktionsland, Indien, distriktet Darjeeling. Man kan finde mange typer darjeeling, men jeg synes oftest, det er de sorte darjeeling theer, jeg falder over.

Jeg er tidligere ikke været så glad for darjeeling the, men jeg synes, jeg er kommet godt efter det :-) De sidste darjeeling theer, jeg har smagt, faldt i god smag, og en bestemt darjeeling the, som jeg ellers tydeligt husker ikke at kunne lide tidligere, smager nu pludselig ganske godt alligevel :-) Det er sjovt, som smagsløgene ændrer sig.

Darjeeling på brev fra Perchs er en sort the. Jeg synes, den er en smule bitter, selv om kun blev brygget på 90 grader vand. Ikke meget, men lige en snert af noget bittert. Umiddelbart tror jeg, dette er typiske for sort darjeeling the, og netop grunden til, at jeg ikke var så vild med denne the de første par gange. Nu synes jeg i stedet, at det giver theen mere friskhed, og selv om det er en sort the, virker den let. Farvemæssigt minder den også mest om en kraftig oolong frem for en sort the.

søndag den 27. oktober 2013

Breakfast tea

Efter at have taget den første tår af Perchs Breakfast tea på brev, kom jeg til at tænke på, hvad en Breakfast tea egentlig består af. Et hurtigt opslag på google fortalte, at en typisk English Breakfast tea er en ren sort the blanding af theer fra Assam (Indien), Ceylon (Sri Lanka) og Kenya.

I følge Perchs hjemmeside består brevtheen af Assam, men de sælger en løs "Morgenthe", der skulle være en blanding mellem Assam og Ceylon, så mon ikke også, det er denne, de fylder i de små breve? Den smager i hvert fald ikke af ren Assam, og så ville det jo heller ikke give mening at kalde den for Breakfast tea.

Jeg synes, dette er en spændende the-blanding, og det sker ind i mellem, at jeg drikker den, hvis jeg er ude et sted, hvor de har Breakfast tea på brev. Men selv om jeg godt kan lide den, kan jeg nævne mange flere rene sorte theer, som er mere spændende, så det er ikke en the, jeg ville købe og have i mit eget køkken.

I stedet foretrækker jeg de lidt mere kraftige sorte theer som ren Assam eller Kenya, der smager skønt med en sjat mælk i. Da jeg var til thesmagning hos Perchs fortalte jeg jer om Kenya PF, som overraskede mig meget positivt, da den fik en sjat fløde. Efterfølgende har jeg selv købt theen, da jeg bare måtte eje den ;-) Men jeg drikker den kun, når jeg ind i mellem har sødmælk i køleskabet, for der skal altså bare en fed mælk til at gøre den rigtig lækker.

Breakfast theen fra i dag fik i øvrigt også en sjat mælk. Jeg synes faktisk, den er en smule kedelig, hvis den ikke får lidt mælk. Mælken gør, at smagen rigtig kommer til sin ret uden at være den mindste smule besk/bitter.

fredag den 25. oktober 2013

Indian Chai

Chai the (ikke latte) er generelt en af mine yndlingstheer. Selv om jeg foretrækker the-versionen og ikke en latte, så skal der dog stadig en god sjat mælk i. Det fungerer bare rigtig godt med den krydrede drik!

Chai the findes i mange versioner. Basen er sort the, men der findes også rene "urte-chai", der slet ikke indeholder the. Enten indeholder de rooibos eller også kun krydderier. Krydderierne er ofte en blanding af kanel, kardemomme, nelliker, ingefær, anis, peber og laurbærblade, men lige hvilke krydderier samt hvor mange varierer meget mellem forhandlerne. Nogle forhandlere tilføjer også vanille.

For mig er den helt rette chai the godt krydret, men ikke så meget at the-smagen forsvinder. Jeg vil gerne kunne smage, at det er the, jeg drikker. Jeg er dog også ret vild med rooibos chai. Krydderi-chai uden hverken sort the eller rooibos synes jeg er lidt kedelige. De fungerer heller ikke helt så godt med mælk i, hvilket jeg jo foretrækker.

Chai'en fra Perchs (der i dag hedder Indian Chai) er på sort base fra Assam (Indien) og er krydret med kanel, appelsinskaller, nellike, pomerans, peber, enebær og allehånde. Krydderierne går rigtig godt igennem. Sammen med den sjat sædmælk, jeg hældte i, blev det en dejlig krydret og cremet blanding, der ligger lidt tungt i maven, men til gengæld gør en mæt, tilpas og varm. Perfekt til en kold efterårs- eller vinterdag!


God weekend :-)

tirsdag den 22. oktober 2013

Hvid Perle Jasmin

I dag har jeg drukket lækker hvid jasmin the i form af Perchs brev-the Pearl Jasmine. Den dufter skønt af jasmin både før og efter brygning uden at blive parfumeret, og samtidig synes jeg, det er fascinerende at følge the-bladenes udvikling under brygningen. De starter som små tørre kugler og udvikler sig til store bløde the-blade, mens de afgiver en lækker smag til the-vandet.
Theen er lavet på en hvid base og er tilsat tilpas jasmin smag, der for mit vedkommende betyder, at jasminen smager godt igennem, så man ikke er i tvivl om, hvad det er for en the, man drikker, men samtidig må det ikke gå hen og blive parfumeret.

I det hele taget er det en skøn og dejlig let the :-)


mandag den 21. oktober 2013

Earl Grey på brev

Som lovet tidligere i dag skal det nu handle om Earl Grey brev-the fra Perchs :-)

Det er en meget almindelig Earl Grey, der smager som en Earl Grey nu engang skal smage, dvs. af bergamotte. Bergamotte-smag kan til tider godt blive for parfumeret, men det er den ikke i denne the, hvilket er positivt. Dog synes jeg godt den kunne smage af lidt mere, men det kan sagtens skyldes, at jeg har haft thebrevet liggende i et år. Ups!

Jeg er generelt altid glad for en god kop Earl Grey, og jeg kunne sagtens finde på at vælge denne the, hvis jeg en dag kom ud på en café med Perchs brev-theer. Jeg ved ikke, hvad det er med denne the smag, men den fungerer altså bare hver gang, og jeg kan ikke blive træt af den.

Som I kan se på billedet fik min the en sjat mælk, for det synes jeg altså passer bedst til Earl Grey :-)

En undskyldning

Nu skal det igen handle om Perchs brev-the, og jeg vil gerne starte med at undskylde, at jeg har været så langsom til at få skrevet om disse theer. Under et besøg hos Perchs i oktober 2012! (ja, for et år siden) fik jeg denne fine pose med 12 brev-theer, som jeg besluttede mig for at skrive om under en uge kun i Perchs tegn.

Posen indeholdt følgende theer:


Perchs ugen blev planlagt i juni i år, mens jeg var på ferie i Istanbul, men jeg havde ikke lige overvejet, at varm the altså ikke er min foretrukne drik, når det er meget varmt. Dette beklagede jeg også i det ene indlæg, jeg nåede at skrive, hvor jeg smagte på den første the Green Lemon & Ginger.

Hjemme i Danmark fik I lov at læse om Sweet Apple & Lemon og i fredags blev det så til Formosa Dung Ting Oolong, som jeg desværre opdagede ikke længere var at finde i Perchs' sortiment. Dette gav mig endnu mere dårlig samvittighed, for jeg burde jo heller ikke blogge om mine theer et helt år efter jeg har fået dem!

Det fik mig til at tjekke op på de resterende theer, for jeg ville ikke begynde at skrive om dem, hvis de heller ikke længere var i sortiment. Det er de heldigvis, så nu skal jeg nok se at få blogget om de sidste theer. Jeg mangler Panyong, Darjeeling, Breakfast tea, Earl Grey, Chai og Perle jasmin, så det er især de sorte theer, der vil blive i fokus de næste par dage :-)

Hvis I skulle undre jer mangler Rooibos Vanilla, Grøn Rabarber og Hvid Tempel, fordi jeg allerede havde blogget om dem, inden jeg fik de fine brev-theer, så dem kan I allerede finde herinde ved at trykke på linkene.

I kan læse om den Earl Grey senere i dag, for den har jeg nemlig lyst til at smage på nu :-)

fredag den 18. oktober 2013

Mere Oolong the

Jeg har ikke tidligere gjort mig så meget i Oolong theer, men det prøver jeg nu at lave om på :-) I starten af måneden fortalte jeg om Formosa Top Fancy Oolong fra Tante T og i dag skal det så handle om Formosa Dung Ting Oolong fra Perchs. Denne the var blandt de fine brev-theer, jeg fik fra Perchs for snart længe siden. Heldigvis er theerne pakket ordentligt ind, så kvaliteten var stadig helt i orden.


Jeg kan desværre ikke finde theen på Perchs hjemmeside, så jeg ved ikke, om det er fordi de ikke forhandler den mere, eller fordi den ikke kan købes på hjemmesiden? Det kan også være, den kun findes som brev-the. Da jeg ikke kan finde den, kan jeg heller ikke sige, om der er nogen aroma tilsat. Dog tror jeg det ikke, da den smager meget rent. Jeg beklager den sparsomme information :-(

Theen smager og ser ud som en grøn the, mere end de andre oolong theer jeg tidligere har smagt. Dette skyldes, at oolong theer fermenteres i forskellige grader. Der findes oolong theer, der minder meget om sorte theer, og oolong theer, der minder meget om grønne theer, alt efter hvor fermenterede de er. Du kan læse mere om fermentering af the samt de forskellige the-typer her.

Det er en dejlig afslappende the, hvis smag er græs-agtig, hvilket jeg er begyndt at synes rigtig godt om. I theer uden aroma må denne græs-smag gerne være lidt kraftig, uden at theen bliver bitter, og det synes jeg denne the rammer meget godt.

Det var sjovt at smage to så ens og alligevel så forskellige oolong theer så tæt på hinanden.

God weekend :-)

søndag den 13. oktober 2013

Rooibos Caramel

I går aftes fik jeg sådan lyst til en god rooibos the, men jeg har slet ikke fået taget nogen med til Tyrkiet, da jeg flyttede, fordi jeg på det tidspunkt var inde i en periode, hvor jeg var ret træt af denne the-type. Nok mest fordi jeg var løbet tør for gode rooibos theer og længe har drukket nogle af lidt mindre kvalitet, der var alt for parfumerede.

Heldigvis havde jeg en smagsprøve på Rooibos Caramel Cream fra Tante T liggende fra mit sidste besøg i Danmark :-)

Jeg drikker ofte rooibos med mælk i, men når det er først gang jeg smager en ny the, plejer jeg altid at tage et par tårer uden mælk for at kunne smage theen ordentligt. Dette glemte jeg dog i går, men jeg vil nu mene at nedenstående vurdering også passer meget godt på theens smag uden mælk.

Det er en rigtig dejlig rooibos, men jeg havde forventet mere karamel smag. Tante Ts grønne og sorte karamel theer smager nemlig rimeligt meget af karamel, så det forventede jeg også denne ville. Måske det er fordi noget af aromaen "forsvinder" lidt i rooibos-smagen, der godt kan være lidt karamel-agtig i sig selv? Det er dog stadig en rigtig lækker the og karamel-smagen går rigtig godt i spænd med rooibos :-)

Som sagt kan jeg godt lide at hælde mælk i rooibos the, da det tilfører en lidt cremet smag, jeg synes passer godt til rooibosen. Vi havde dog kun en tynd skummetmælk, så jeg manglede lidt den cremede fornemmelse, jeg godt kan lide. Hvis du er til mælk i theen, vil jeg nok anbefale letmælk eller sødmælk til denne the.

Efter at have drukket denne the, kommer jeg helt til at savne gode kvalitets rooibos theer, så jeg tror, jeg skal have fat i en enkelt eller to meget snart :-) Enten mere af denne Rooibos Caramel Cream eller også noget med skovbær eller vanille, som jeg tidligere har været glad for. Det kan også være, jeg skal prøve noget helt nyt som f.eks. Tante Ts rooibos theer med ingefær: Pære og Ingefær eller Orange og Ingefær. Den første af de to har jeg tidligere smagt som isthe, læs mere her.
Billede kvaliteten blev desværre temmelig ringe, så I må nøjes med en lille kollage ;-)

God søndag!

torsdag den 3. oktober 2013

Tante T på TV2 Fri og Oolong the

Jer, der følger med på facebook, så måske i august, at jeg delte et opslag fra Tante T om, at Mette Marie fra Tante T skulle fortælle om the på TV2 Fri i programmet Frihuset.

Jeg har ikke tv, så derfor kunne jeg ikke se programmet på dagen, men nu har jeg fået 1 måneds gratis abonnement på TV2 Play (det kan alle få, så det er ikke kun mig ;-) ), så nu kan jeg se programmet.

Hvis I også har lyst til at se programmet, så finder I det under "Frihuset" på play.tv2.dk. Det er programmet fra d. 16. august 2013. I skal ca. 58 minutter ind i programmet, før Tante T går på :-) Mette Marie fortæller om selve theen og præsenterer de forskellige the typer. Derudover fortæller hun også lidt om brygning af theen, samt hun laver en grøn matcha the.

Der var ikke nogen ny viden for mig i programmet, da jeg allerede har læst mig frem til det meste, men jeg synes stadig, det var et hyggeligt og spændende indslag, og det gav mig sådan lyst til at smage en af mine nye theer: Formosa Top Fancy Oolong. Denne the smager de nemlig også på i programmet :-) Indslaget varer 20 minutter.

Jeg bryggede Formosa Top Fancy Oolong direkte i kanden, inspireret af indslaget. Min søde lille hjerteformede thekande er nemlig lavet, så den selv filtrerer thebladene fra (hvis de er store), så man behøver ikke hælde theen over på en anden kande (Tante T fortæller i indslaget, at Oolong godt kan tåle at blive i kanden efter brygning, og at man bare kan hælde ekstra vand på, hvis den bliver for kraftig.


Selve theen er rigtig lækker. Den smager lidt som en blanding mellem en grøn the med "græs-smag" og en let sort the. Der er ingen aroma tilsat, hvilket jeg synes er dejligt, da man så bedre kan smage selve theen, men hvis man ikke er så vant til rene theer, vil jeg nok anbefale, at man starter med en smagsprøve, hvis man gerne vil prøve denne the.

Da første kop var drukket, prøvede jeg at hælde den sidste sjat op (kanden indeholder kun knap 2 kopper). Den anden kop var blevet lige så mørk som en sort the, og den smagte noget mere kraftigt. Egentlig syntes jeg godt, den kunne drikkes, men eftersmagen var bitter, så den fik en sjat varmt vand, og så var den lækker igen, men stadig lidt mere kraftig en første kop :-)